Jimi Hendrix koncertfelvételt találtak

MTI
2004.09.19. 13:38
Jimi Hendrix, a 34 éve elhunyt legendás amerikai gitáros-énekes egyik rég töröltnek vélt koncertfelvétele került elő Stockholmban. A mintegy 30 perces felvételre egy technikus akadt rá az SVT svéd televízióadónál egy szekrényben. Mindeddig biztosra vették, hogy a felvétel törölték, hogy a szalagot újból felhasználhassák. Az adó vasárnapi közlése szerint a szalagot alighanem egy akkori technikus tette félre Hendrix iránti tiszteletből. A Stockholmban adott koncert fekete-fehér felvétele 1969. január 21-én került adásba.

A felvételen Hendrix először a vietnami háború elől Svédországba menekült amerikai katonáknak ajánlja a koncertet, majd elnézést kér, hogy zenekara, a Jimi Hendrix Experience tagjai hat hét óta első ízben jöttek össze. Az 1970. szeptember 18-án elhunyt énekes halálának évfordulója alkalmából pénteken nagy kiállítás nyílt a londoni Marquee Klubban a gitáros-énekes tárgyaiból, s a bemutatott mintegy 500 ruha, hangszer, valamint soha nem közölt zenei és filmfelvétel összértékét több mint 11 millió euróra becsülik. Ez azonban csak válogatás egy jóval nagyobb gyűjteményből: Bob Terry, Hendrix amerikai híve 40 év alatt vagy 20 ezer tárgyat szedett össze, majd 2003-ban "életművét" eladta egy magát megnevezni nem kívánó vásárlónak.

A BBC brit közszolgálati rádió és televízió értesülése szerint a kiállítás bezárása után, tavasszal az egész gyűjtemény kalapács alá kerül a Cooper Owen brit aukciós háznál.