Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jimi Hendrix koncertfelvételt találtak

MTI
2004.09.19. 13:38
Jimi Hendrix, a 34 éve elhunyt legendás amerikai gitáros-énekes egyik rég töröltnek vélt koncertfelvétele került elő Stockholmban. A mintegy 30 perces felvételre egy technikus akadt rá az SVT svéd televízióadónál egy szekrényben. Mindeddig biztosra vették, hogy a felvétel törölték, hogy a szalagot újból felhasználhassák. Az adó vasárnapi közlése szerint a szalagot alighanem egy akkori technikus tette félre Hendrix iránti tiszteletből. A Stockholmban adott koncert fekete-fehér felvétele 1969. január 21-én került adásba.

A felvételen Hendrix először a vietnami háború elől Svédországba menekült amerikai katonáknak ajánlja a koncertet, majd elnézést kér, hogy zenekara, a Jimi Hendrix Experience tagjai hat hét óta első ízben jöttek össze. Az 1970. szeptember 18-án elhunyt énekes halálának évfordulója alkalmából pénteken nagy kiállítás nyílt a londoni Marquee Klubban a gitáros-énekes tárgyaiból, s a bemutatott mintegy 500 ruha, hangszer, valamint soha nem közölt zenei és filmfelvétel összértékét több mint 11 millió euróra becsülik. Ez azonban csak válogatás egy jóval nagyobb gyűjteményből: Bob Terry, Hendrix amerikai híve 40 év alatt vagy 20 ezer tárgyat szedett össze, majd 2003-ban "életművét" eladta egy magát megnevezni nem kívánó vásárlónak.

A BBC brit közszolgálati rádió és televízió értesülése szerint a kiállítás bezárása után, tavasszal az egész gyűjtemény kalapács alá kerül a Cooper Owen brit aukciós háznál.