Árpád
-2 °C
4 °C

Új adócsökkentéssel segíti filmiparát Nagy-Britannia

MTI
2004.09.22. 14:48
A jövő év júliusában érvénybe lépő új rendszer szerint 4 millió fontig (7,16 millió dollárig) visszaigényelhető a filmkészítésre fordított összeg; ez a tétel a régi rendszerben csak 2,25 millió font volt.

"Ez az új könnyítés biztosíthatja, hogy Nagy-Britanniát a filmkészítésre legjobb helyek egyikeként jegyezzék a világon" - nyilatkozta a kincstárügyi miniszter, Dawn Primarolo.

Az új rendszerben ezek a pénzek - harmadik partnerek közbeiktatása nélkül - közvetlenül a filmkészítőkhöz jutnak majd, ami csökkenti a visszaélések lehetőségét.

A könnyítés a gyártási költségek 20 százalékát fedezheti majd a jelenlegi 15 százalék helyett, és a mostani 15 millió fontos költségvetési plafonnal készülő filmek mellett a 20 millió fontos büdzsével induló alkotások is jelentkezhetnek. A rendszerben új kezdeményezések vannak az elért nyereség visszaforgatására is.

A UK Film Council vezérigazgatója, John Woodward üdvözölte az új szabály azon elemét is, hogy a módosítás ezentúl a filmek minden költségére, és nem csupán a Nagy-Britanniában elköltött összegekre vonatkozik.

"Ennek a filmgyártás számára életfontosságú és hatékony támogatásnak a biztosításán túlmenően tovább kell folytatni a megbeszéléseket a kormánnyal a közös cél, az angol filmek terjesztésének hosszú távú javítása érdekében" - hangsúlyozta Woodward.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?