Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Elhunyt Francoise Sagan

MTI
2004.09.25. 00:01
Hatvankilenc éves korában pénteken elhunyt Francois Sagan francia írónő, jelentették be hozzátartozói. Az írónőt, akinek igazi neve Francoise Quairez volt, Honfleur kórházában érte a halál, amelynek közvetlen oka tüdőembólia.

Az írónő mindössze tizennyolc éves volt, amikor világhírnevet szerzett az ötven évvel ezelőtt három hét alatt megírt Jóreggelt, búbánat című regényével, amelyért megkapta a kritikusok díját. További ismert regényei az Enyhe kis mosoly és a Szereti Brahmsot?. A Jóreggelt búbánatot már művésznevén írta, amelyet Marcel Proust választott neki. Francois Sagan a regényeken kívül színdarabokat, dalszövegeket, filmforgatókönyvet és balettlibrettót is írt. Színdarabjait - köztük a Kastély Svédországban címűt - nagy sikerrel játszották. Sagan életének utolsó hónapjait Honfleur közelében lévő birtokán töltötte, néhány nappal halála előtt szállították kórházba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?