Árpád
-2 °C
3 °C

Urániában pereg az operatőrök fesztiválja

MTI
2004.09.30. 17:41
Tizenkét kategóriában százhúsz film indul az Aranyszem Operatőr Fesztiválon, amelyet első alkalommal hirdetett meg a Magyar Operatőrök Társasága - közölték a szervezet képviselői csütörtöki sajtótájékoztatójukon, Budapesten.

Az ezentúl évenként megrendezendő fesztivállal Illés György kétszeres Kossuth-díjas operatőr, kiváló művész, a Magyar Mozgókép Mestere előtt tisztelegnek, aki november 2-án lesz 90 esztendős.

"Újra van lehetőség arra, hogy egymás munkáit nézzük, és díjjal is kifejezzük tiszteletünket egymás iránt" - méltatta az esemény jelentőségét Koltai Lajos, az operatőrök társaságának alelnöke, aki Szembesítés című, Szabó István filmrendezővel közösen készített koprodukciós filmjével maga is indul a versenyben.

A mostani fesztiválon a 2000-2004 között készült alkotásokat nevezhették meg a filmek operatőrei vagy gyártói. A későbbiekben mindig az előző fesztivál óta forgatott filmek versengenek. Novák Emil, a szervező bizottság vezetője elmondta, hogy péntektől folyamatosan peregnek a nevezett alkotások az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az alkotásokat három szempontból értékelik, a világítás, a kameramozgatás és kompozíció, illetve a művészi hatás szemszögéből. A díjakat október 29-én adják át Budapesten. Az ünnepségen köszöntik 90. születésnapja alkalmából Illés Györgyöt, akinek a nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Ház a sziklák alatt, a Húsz óra, a Budapesti tavasz, a Pacsirta, az Isten hozta őrnagy úr, az Utazás a koponyám körül, a Fekete gyémántok, a Fel a fejjel, és a Szent Péter esernyője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?