Urániában pereg az operatőrök fesztiválja

MTI
2004.09.30. 17:41
Tizenkét kategóriában százhúsz film indul az Aranyszem Operatőr Fesztiválon, amelyet első alkalommal hirdetett meg a Magyar Operatőrök Társasága - közölték a szervezet képviselői csütörtöki sajtótájékoztatójukon, Budapesten.

Az ezentúl évenként megrendezendő fesztivállal Illés György kétszeres Kossuth-díjas operatőr, kiváló művész, a Magyar Mozgókép Mestere előtt tisztelegnek, aki november 2-án lesz 90 esztendős.

"Újra van lehetőség arra, hogy egymás munkáit nézzük, és díjjal is kifejezzük tiszteletünket egymás iránt" - méltatta az esemény jelentőségét Koltai Lajos, az operatőrök társaságának alelnöke, aki Szembesítés című, Szabó István filmrendezővel közösen készített koprodukciós filmjével maga is indul a versenyben.

A mostani fesztiválon a 2000-2004 között készült alkotásokat nevezhették meg a filmek operatőrei vagy gyártói. A későbbiekben mindig az előző fesztivál óta forgatott filmek versengenek. Novák Emil, a szervező bizottság vezetője elmondta, hogy péntektől folyamatosan peregnek a nevezett alkotások az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az alkotásokat három szempontból értékelik, a világítás, a kameramozgatás és kompozíció, illetve a művészi hatás szemszögéből. A díjakat október 29-én adják át Budapesten. Az ünnepségen köszöntik 90. születésnapja alkalmából Illés Györgyöt, akinek a nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Ház a sziklák alatt, a Húsz óra, a Budapesti tavasz, a Pacsirta, az Isten hozta őrnagy úr, az Utazás a koponyám körül, a Fekete gyémántok, a Fel a fejjel, és a Szent Péter esernyője.