Szabadon engedik John Lennon gyilkosát

MTI
2004.10.01. 11:35
Elképzelhető, hogy még ebben a hónapban feltételesen szabadlábra helyezik Mark David Chapmant, John Lennon gyilkosát. A Beatles rajongók azonban máris életveszélyesen fenyegetik őt.

A londoni Observer beszámolója szerint október 4-én kezdődik New York állam bíróságán Chapman kihallgatása, amely után feltételes szabadlábra helyezésről dönthetnek. A zavart lelkivilágú férfi 1980 december 8-án New York-i otthona, a Dakota ház előtt lőtte le hat lövéssel John Lennont, aki a helyszínen meghalt.

A szabadlábra helyezés bejelentése után szinte azonnal megindultak a tiltakozó telefonok és e-mailek Lennon rajongói részéről, többségükben halállal fenyegették Chapmant. Egy finn férfi közölte: "Chapmant ki kell végezni. Szívesen végeznék vele én magam." Közben elindult egy internetes petíció is, amelyben követelik, hogy a gyilkos maradjon börtönben. A The New York Sun a felháborodott rajongókat "on-line lincselőknek" nevezte.

Chapman már 2000-ben és 2002-ben is kérte, hogy helyezzék feltételesen szabadlábra, de a bíróság megtagadta ezt. 2000-ben nagy felzúdulást keltett a Lennon-hívek körében azzal, hogy kijelentette: áldozata minden bizonnyal azt szeretné, ha kiengednék őt. A börtönben lemezt készített Lennon dalaiból.

A gyilkost eredetileg 20 évi börtönre ítélték. John özvegye, Yoko Ono azonban elérte, hogy Chapmant továbbra is tartsák börtönben, mert szerinte, ha kiszabadulna, az ő és Lennon két fia, Julian és Sean élete is veszélybe kerülne.