Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Elhunyt Jacques Derrida

MTI
2004.10.09. 17:55
Péntek éjszaka egy párizsi kórházban 74 évesen elhunyt Jacques Derrida francia filozófus. Halálát hasnyálmirigyrák okozta.

A XX. századi filozófia nagy alakja mindenekelőtt a dekonstrukció-elmélet megalkotásával tette le névjegyét a gondolkodás történetében. Hírnevét nemcsak hazájában, hanem külföldön, főként az Egyesült Államokban alapozta meg: díszdoktora volt több amerikai egyetemnek.

Filozófiájában kezdetben a fenomenológia tanulmányozója, majd a strukturalizmus irányzatának képviselője. Érett műveiben a dekonstrukció-elmélet alapján bírálta a nyugati metafizika szerinte legnagyobb előítéletét, a logocentrizmust, vagyis hogy a beszéd felette áll az írott szövegnek.

A sokat vitatott francia filozófus nem kevesebbet állított, mint hogy soha olyan mértékű kegyetlenség, egyenlőtlenség, kirekesztés nem uralkodott még a földön, mint jelenleg, a liberális demokrácia, a kapitalista piacgazdaság viszonyai között.

Jacques Derrida 1930-ban az algériai el-Biarban született. 1950-ben a párizsi tanárképző főiskolára kezdett járni, majd az amerikai Harvard, később pedig a párizsi Sorbonne hallgatója lett. 1965-ben avatták a filozófia professzorává, és a tanárképző főiskola tanára, majd tanszékvezetője lett.