ORTT: indíthat tematikus csatornákat az MTV

MTI
2004.10.28. 17:00
Elvben nincs jogi akadálya, de további kérdések merülnek fel annak kapcsán, hogy szabad hozzáférésű tematikus tévécsatornákat indítana a Magyar Televízió (MTV) - áll az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) csütörtökön elfogadott elvi döntésében, amelyről a médiahatóság szóvivője tájékoztatta az MTI-t.

A médiatörvényt vizsgálva az ORTT azt állapította meg, hogy "a jogszabály nem rendelkezik egyértelműen a közszolgálati műsorszolgáltatók, köztük a Magyar Televízió törvényben biztosított jogosultságon túli további műsorszolgáltatási lehetőségeiről" - mondta Vékony Éva.

A médiahatóság azért ilyen formában foglalkozott a témával, mert újabb csatorna indításával kapcsolatos konkrét megkeresést nem kapott az ORTT - közölte a szóvivő.

Mint elmondta, Rudi Zoltán, az MTV elnöke azzal a kérdéssel fordult a testülethez, van-e jogi akadálya annak, hogy új, szabad hozzáférésű tematikus csatornákat indítson az általa vezetett intézmény.

A felvetődő kérdések között említette a szóvivő, hogy az új csatornák finanszírozási rendszere miképpen felel meg az uniós követelményeknek. További kibontást igényel, hogy milyen felhatalmazást ad a médiatörvény a műsorszolgáltatási jogosultság gyakorlására.

Vékony Éva közlése szerint e kérdések tisztázása érdekében az ORTT további egyeztetést kezdeményez az MTV és az intézményt felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének vezetésével.

Az ORTT csütörtöki ülésén jóváhagyott elvi döntést hárman támogatták, a Fidesz delegáltja ellene szavazott, míg az MDF által jelölt tag tartózkodott - tudta meg az MTI a tanácskozáson részt vett több, neve mellőzését kérő forrástól.