Meghalt Les Paul, a modern gitárhangzás atyja

2009.08.13. 19:41
94 éves korában, New Yorkban elhunyt Les Paul dzsesszgitáros, a modern elektromos gitár és gitárhangzás feltalálója, a világ legismertebb gitármárkájának, a Gibson Les Paulnak tervezője és névadója.

Lester William Polfuss (a Les Paul fölvett művésznév) 1915-ben született egy Wisconsin állambeli kisvárosban, bár zenetanára botfülűnek tartotta, már tinédzserként zenélgetett kisebb countryzenekarokban, és hangszerépítési tehetsége is korán feltűnt. Tízévesen már harmonikatartót eszkábált egy fogasból, később gitárokat, gitárerősítőket, pickupokat épített rádióalkatrészekből és mindenféle anyagokból, amit a ház körül talált.

Az 1930-as években, már profi dzsesszzenészként kezdett elektormos gitárokkal kísérletezni, 1940-re (vagy 41-re a pontos időpont sajnos nem ismert) pedig megépítette a világ első tömör testű elektromos gitárját, és a mai napig ez a meghatározó hangszertípusa a könnyűzenének.

A Gibson hangszergyár 1952-ben szerződtette, és megtervezte a Gibson Les Pault, amely az egyik legnagyobb példányszámban elkelt hangszer a világon. Les Paul még számos apróbb hangzásbeli és hangfelvételtechnikai találmányával is beírta magát a modern könnyűzene történetébe.

Az idős művész halálhírét csütörtök délután közölte a Gibson Guitar Corporation.