Leonardo képét kutatták Vasari festménye alatt

2011.12.04. 18:01

Leonardo da Vinci elveszett freskójának nyomait kutatták a Palazzo Vecchio palotájának legszebb reneszánsz termében Giorgio Vasari falfestménye alatt.

Hét ponton hatolt be távvezérelt mikrokamera a Sala dei Cinquecento teremben a Vasari festette fal repedései közé. November 29. és december 4. között minden éjszaka művészettörténészek, restaurátorok és műszaki szakértők pásztázták Giorgio Vasari 1567-ben készült alkotását. A több méter széles festmény csatajelenetet ábrázol a firenzeieknek a pisaiak felett aratott győzelmével.

A Sala dei Cinquecento terem
A Sala dei Cinquecento terem

Vasari feljegyzései alapján Maurizio Seracini művészettörténész azt feltételezi, hogy a festmény alatt Leonardo 1503-as remekműve található. Vasari előtt Leonardo az Anghiari csatát ugyanerre a falra festette fel. A képről csak Leonardo vázlatrajzai maradtak fenn. A falon ma az a festmény látható, melyet Vasari Leonardóéra festett rá.

Seracini feltételezése szerint azonban Vasari nem tüntette el teljesen Leonardo freskóját, hanem saját festménye mögött rejtette el úgy, hogy az eredeti Leonardót vékony fallal takarta el. Erre a tézisre kerestek bizonyítékot a mikrokamerák. Az eredmények közzététele előtt Seracini és munkatársai annyit árultak el a sajtónak, hogy Vasari festménye mögött egy-két centiméteres űr húzódik. A Vasari kép mögötti falrétegben természetes anyagot, valószínűleg tojásmaradványt is találtak, amelyet festékkeveréshez használtak.