Ázik a Szerb Nemzeti Könyvtár

MTI
2004.11.25. 12:23
Ázik a Szerb Nemzeti Könyvtár: ötmillió kötetes gyűjtemény tárházába rendkívüli állapotok uralkodnak a megállíthatatlanul szivárgó víz miatt.

A gondok még nyáron kezdődtek, akkor vették észre először, hogy a nemzeti bibliotéka falai egyre jobban nyirkosodnak. Azóta kiderült, hogy ez a könyvtártól száz-százötven méterre lévő, idestova hatvan éve épülő Szent Száva székesegyház építési munkálatai miatt történik.

Az 1972-ben épült könyvtár alagsori raktárában három évvel ezelőtt jelentek meg az első repedések a falon. A réseket eltömködték, de amikor júliusban hozzáláttak a Balkán legnagyobb ortodox katedrálisa körüli park kiépítéséhez, a munkagépek okozta vibráció tovább rontott az épület állagán. Az igazi gondok az esős ősz beköszöntével, illetve a másfél héttel ezelőtti három napig tartó esőzéssel kezdődtek. Azóta csurog a víz mindenütt az alagsori raktárban, az intézmény vezetése pedig félve figyeli az időjárás-jelentést, nehogy esős időt jósoljon.

A könyvtárban kaotikus állapotok uralkodnak. A könyvespolc sorok mentén vödrök állnak, a könyvtárosok a megtelt edényeket hordják ki a vécébe. Ha nem iparkodnak, moshatják fel a tócsákat a könyvespolcok erdejében. Mások gátőrként figyelik, hogy mikor, és hol jelenik meg buzgár a falon és a plafonon. Többen könyvmosásra és könyvvasalásra rendelkeztek be, az olvasók kiszolgálására pedig alig jut idő.