Új helyre kerül a makói József Attila-szobor

MTI
2004.11.29. 15:43
Új helyre kerül a makói József Attila-szobor: az alkotást a költő nevét viselő gimnázium elé költöztetik át - tájékoztatta a makói önkormányzat művészeti főtanácsosa hétfőn az MTI-t.

A szobor ez év tavaszáig a Széchenyi téren állt, akkor felújítási és tér-átalakítási munkálatok miatt ideiglenes raktárba került - mondta Karsai Ildikó.

A mű új helyéről egy, Csongrád megyei képzőművészeket, építészeket, valamint történész-muzeológusokat tömörítő szakmai zsűri döntött, amelyet a Magyar Képző- és Iparművészeti Lektorátus osztályvezetője fogott össze - ismertette a művészeti főtanácsos.

Az alkotás leendő helyéről megoszlottak a vélemények: szóba került a jelenlegi közösségi ház előtti tér, de ezt többen is ellenezték - fűzte hozzá. Magyarázatként elmondta, arra hivatkoztak, hogy hamarosan ide költözik a rendőrség és köztudomású, hogy József Attila gyakran állt a hatóság előtt kritikus hangvételű verseiért.

Ötletként felvetődött a Návay Lajos tér, az egykori internátus előtti terület, ahol József Attila is lakott - mondta Karsai Ildikó.

A zsűri végül úgy döntött, hogy a József Attila utca elején, a költő nevét viselő gimnázium sarkánál állítják fel újra a szobrot a megfelelő restaurálási, térrendezési és kertészeti munkálatok elvégzése után - közölte.