Elhunyt Victoria de los Angeles operaénekesnő

MTI
2005.01.15. 16:37
Elhunyt szombaton Victoria de los Angeles világhírű spanyol szoprán énekesnő. 81 éves volt. A barcelonai Teknon klinikán érte a halál, ahová az óév utolsó napján szállították be hörghurut miatt.

Kevéssel kórházba kerülése után kómába esett. Elhunytának közvetlen oka szívelégtelenség és légzési zavar volt. Halálának hírét a város Liceo Színháza jelentette be, az az intézmény, amelyben a katalán szoprán fényes pályafutása elkezdődött.

De los Angeles Barcelonában született 1923-ban, és szülővárosában lépett először operaszínpadra, 1945-ben Mozart Figaró házasságának grófnőjeként.

Bő öt évtizedet átölelő pályafutása során számtalanszor fellépett Európa és az Egyesült Államok opera- és koncertszínpadain, gyakran szerepelt együtt a világ legjelesebb karmestereivel, köztük Herbert von Karajannal és Zubin Mehtával. Szerepelt egyebek között 1949-ben a párizsi Nagyoperában és a milánói Scalában, 1950-ben a londoni Covent Gardenben, 1951-ben a New York-i Metropolitanben, 1957-ben a bécsi Állami Operában. Számos koncertkörúton vett részt, és megannyi hanglemezfelvétel örökíti meg hangját. Legemlékezetesebb szerepei közé tartozik Bizet Carmenjének címszerepe, és felejthetetlen volt Puccini Pillangókisasszonyában is. Koncerténekesként kivált spanyol és francia dalokat adott elő.

1998-ban visszavonult a rendszeres szerepléstől, de alkalmilag fellépett még utána is egy-egy szólóesten. Végső búcsúztatása hétfőn lesz a barcelonai Santa María del Mar székesegyházban.