Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Zenthe Ferencet választották a Nemzet Színészének

2005.01.18. 16:50
Kapcsolódó cikkek (1)
Zenthe Ferencet, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, Kossuth-díjas színművészt választották meg Bessenyei Ferenc megüresedett helyére a Nemzet Színészei ma délután a Nemzeti Színház Panoráma termében - tájékoztatta at Indexet a Nemzeti Színház Igazgatósága.

A 2000-ben életre hívott nemzet színésze cím viselésére a jutalmazottak életük végéig jogosultak, egyszerre tizenketten. A Nemzet Színésze címet a nemzeti kulturális örökség minisztere egyetértésével a Nemzeti Színház adományozza annak, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, 62. életévét betöltötte, illetve négy évtizedet a színészi pályán vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött. Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket.

Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg. Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci örökölte meg.