A fiatalokat támogatja a Pro Cultura Urbis

2005.01.20. 12:07

A Főváros kulturális értékeinek védelmét, és az új értékek létrehozását támogató Pro Cultura Urbis Közalapítvány idén négy díjat adományozott. Török Ferenc filmrendező a fővárosi fiatalok életérzésének, problémáinak hiteles tolmácsolásáért kapta az alapítvány díját. Szabó Márton, a Művész mozi vezetőjét a budapesti Art-mozi hálózat vezető mozijának kialakításáért tüntették ki, Megyik János festőművészt pedig egy budapesti kiállítás létrehozásáért. A közalapítvány díjában részesültek a Spinoza-ház munkatársai is, akik a főváros egyik új kulturális központját sikeresen üzemeltetik.

A Pro Cultura Urbis 2000-ben "Budapesti Fotográfiai Ösztöndíj" elnevezéssel hagyományteremtő szándékkal hozott létre egy ösztöndíjat, amellyel azokat a fotóművészeket, fotóriportereket támogatja, akik tevékenységükkel hozzájárulnak Budapest életének, lakóinak, kulturális értékeinek bemutatásához.

2003-ban Gárdi Balázsnak ítélte az ösztöndíjat a zsűri, aki akkoriban a Népszabadság fotóriportere volt. A támogatásból a harmadik kerületről készült Betondzsungel című sorozatát jelentette meg, amely két héten át az A38 hajón látható. A dokumentarista sorozatot könyv formájában is kiadta a közalapítvány.