Márk
13 °C
28 °C

Webber-Elton-Bródy szuperprodukció a Madách Színházban

MTI
2005.02.22. 11:25
A technikai bravúrt igénylő koreográfiához egyedi díszletet, egy vízszintes irányban mozgó falrendszert alkottak; a számítógépes vezérlésű falrendszer elemei forogni is képesek saját tengelyük körül - tájékoztatta Gálvölgyi Dorka sajtófőnök az MTI-t. Magyarországon egyedülálló újdonság ez a színpadtechnika; a rengeteg apró képből álló darabban a tizennégy fal percről percre változtatja helyét és szögét, így teremtve utcákat, zárt és nyitott tereket. A Ben Elton által írt történet 1969 és 1972 között Belfastban játszódik, olyan fiatalokról szól, akiknek az élete egy helyi futballcsapat körül forog. Felnőtté válásuk egybeesik az észak-írországi zavargások kezdetével, saját életüket szeretnék élni a növekvő erőszak közepette.

A világhírű angol zeneszerző, Andrew Lloyd Webber "alkotói együttműködésre" ajánlotta fel darabját (Beautiful Game) a Madách Színháznak: felhatalmazta a magyar alkotótársakat, hogy az alapvonalak megtartásával nyelvileg, érzelmileg és "a konkrét problémaérzékelés tekintetében" teremtsék meg a musical közép-európai változatát. Webber darabjai világszerte az ősbemutató szigorú szabályai szerint kerülhetnek színre; alkotói együttműködésre eddig kizárólag angol és amerikai, tehát az angolszász kultúra közös nyelvét beszélő művészeknek nyílt módjuk.

Andrew Lloyd Webber március közepén Budapestre utazik, hogy zeneszerzőként részt vegyen az előadás előkészítésén. Webber új dalokat is írt az angol-magyar musicalhez - tájékoztatta Szirtes Tamás rendező az MTI-t. A májusi, júniusi és októberi előadásokra március 7-től lehet elővételben jegyet váltani; a musicalt a társulat többes szereposztásban játssza.