Dante-kódex hasonmás kiadására készülnek Szegeden

MTI
2005.03.07. 15:37
A világ egyik legrégebbi Dante-kódexét kívánja közös, hasonmás kiadásban megjelentetni a szegedi és a veronai egyetem, közölte a szegedi Olasz Kulturális Központ vezetője hétfőn az MTI-vel. A reprezentatív, 94 miniatúrával, rajzokkal és iniciálékkal díszített kódex a költő halála után egy-két évtizeddel, az 1330-as vagy 1340-es években keletkezett, mondta Pál József, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) olasz tanszékének vezetője. A kötet az Isteni színjáték szinte teljes szövegét tartalmazza, néhol velencei dialektusban. Külön érdekesség, hogy a kódex néhány évtizeddel korábban készült, mint az az öt, Boccaccio felügyelte kötet, amely az Isteni Színjáték mai kiadásainak alapját képezi, közölte a professzor.

Szakértői vélemények szerint az egyetlen példányban fennmaradt kódex Nagy Lajos király tulajdonában volt, majd több Corvinával együtt a törökök Konstantinápolyba szállították, ahonnét 1877-ben került ismét Magyarországra. A könyv most a budapesti Egyetemi Könyvtár tulajdonában van, mondta Pál József. A két egyetem szakemberei készítik elő a kódex fakszimile kiadását, amelyhez tanulmányok kapcsolódnak a kötet történetéről, Giotto korának festészetéről, nyelvészeti kérdésekről és Dante magyarországi hatásáról, ismertette terveket a kulturális központ vezetője.

A hasonmás kiadás várhatóan a jövő évben jelenik meg. A kódex kiadói jogait az SZTE Bölcsészettudományi Kara vásárolta meg, a kiadás költségeit a veronai egyetem fedezi egy helyi bankkonzorcium támogatásával, mondta a professzor. Pál József emlékeztetett arra, hogy a két egyetem jogi karának gyüttműködésével öt évvel ezelőtt az Aranybulla hasonmás kiadása jelent meg.