Egy héten át a fogyatékosok problémáiról beszél majd az MTV

MTI
2005.03.16. 23:12
A fogyatékossággal élők helyzetét és problémáit hangsúlyosan megjelenítő műsorokkal jelentkezik a jövő héten a Magyar Televízió (MTV); a programról Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter és Rudi Zoltán, a közszolgálati médium elnöke szerdán közösen tartott sajtótájékoztatót.

"Szerintem a közszolgálati televíziónak ez elemi kötelezettsége" - mondta Rudi Zoltán, hozzátéve, hogy Magyarországon mintegy 600-800 ezer ember él fogyatékossággal, családtagjaikkal együtt mintegy 2,5-3 milliós csoportot alkotva.

A tévéelnök felhívta a figyelmet arra, hogy "a Magyar Televízió ügyeket szeretne képviselni". Rudi Zoltán célként említette, hogy az MTV mindkét csatornájának műsorrendjét hassa át adásokba integráltan ez a tematika, amellyel meglévő erőforrásai átcsoportosításával foglalkozik a közszolgálati televízió.

Az MTI kérdésére az elnök úgy nyilatkozott, a tematikus hét idején "több órában" foglalkoznak a fogyatékossággal élőkkel, ami "a sokszorosa" a témára jelenleg fordított időnek.

Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter az eseményen arról beszélt, "valami elindult a világban és Magyarországon a fogyatékos emberek számára és az ő elfogadásuk terén", de még sok tennivaló van ebben a témában.

A tárca vezetője lényegesnek nevezte "a társadalmi tudat akadálymentesítését", ennek részeként pedig a fogyatékossággal élők integrálását és a szolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférését.