Dél-Amerika házat avattak a Szegedi Vadasparkban

MTI
2005.03.20. 13:11
A létesítmény a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Szegedi önkormányzat és a vadaspark önrészéből jött létre - jelentette be Veprik Róbert gyűjtemény felügyelő az átadási ünnepségen vasárnap, Szegeden.

A 31 millió forintos beruházásnak köszönhetően tapírok, bőgő- és pókmajmok, valamint capibarák leltek megfelelő otthonra. Ezek a fajok részei az Európai Fajmegmentő Programnak - tette hozzá. Bár a tapír és a bőgőmajom általában nem szaporodik Európában, a szegedi parkban már született egy tapírcsikó. A közeljövőben pedig hím majom érkezik az itt lakó két nőstény bőgőmajomhoz, és jó esély van rá, hogy ők is szaporodni fognak.

A fűthető, üvegablakos épületben a látogatók télen-nyáron megfigyelhetik a különleges állatokat: a capibara, más néven vízi disznó a Föld legnagyobb rágcsálója, a pókmajmok pedig kíváncsi, barátságos természetükkel vidítják fel a vendégeket. Mivel egyre több család tölt el egész napokat a vadasparkban, két - mozgássérültek számára is alkalmas - mellékhelységet, valamint pelenkázó-szoptató szobát is kialakítottak a Dél-Amerika ház közelében.

Az évi 120 ezer látogatót számláló parkról három éves fejlesztési programot fogadott el tavaly az önkormányzat, amelynek köszönhetően 2006-ig összesen 300 millió forint értékű fejlesztés valósul meg a Szegedi Vadasparkban.