Újra van emléktáblája József Attilának Párizsban

MTI
2005.03.26. 14:53
A József Attila-emlékév alkalmából péntek délután Somogyi Ferenc külügyminiszter, a József Attila Emlékbizottság tagja megkoszorúzta a költő párizsi emléktábláját, amely ezentúl újra látható egykori szállodája, a mai Hotel Atlantis-Saint Germain des Prés falán.

A magyar kormány döntése értelmében 2005, a költő születésének centenáriuma a József Attila-i életmű előtti tisztelgés éve Magyarországon. Mint Somogyi Ferenc elmondta, Franciaországban idén a Párizsi Könyvszalon magyar programja és az UNESCO-ban a költészet világnapja is József Attila művészetét mutatta be, a Phébus Kiadó pedig új, minden eddiginél teljesebb válogatást ad közre a költő francia nyelvre lefordított verseiből.

József Attila 1926 szeptemberében érkezett Párizsba, és első lakhelyéül a Vieux Colombier utcai, akkori nevén Vatican hotelt választotta. A szálloda falára első ízben 1967. februárjában helyeztek el emléktáblát a költő tiszteletére, ezt azonban két évvel ezelőtt, a szálloda átépítésekor levették. Az új, a hotel mai stílusához illő táblát József Attila születésének közelgő századik évfordulója alkalmából a Párizsi Magyar Intézet kezdeményezésére helyezték vissza.