Elhunyt André François magyar származású képzőművész

2005.04.13. 10:52
Április 11-én, 89 éves korában Franciaországban elhunyt André François, magyar származású francia grafikus-festő-plakáttervező - tájékoztatta az Indexet Kis Zsuzsa, a párizsi Magyar Intézet munkatársa.

André François

André François (Farkas) 1915. november 9-én Temesváron született. Felsőfokú tanulmányait a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte, már ebben az időben érdekelte a grafika, nagy hatást tett rá a francia plakáttervező, Cassandre munkássága. 1934-ben érkezett Párizsba, ahol beiratkozott Cassandre iskolájába. 1939-ban megkapta a francia állampolgárságot, nevét François-ra változtatta. A legjobb újságok közölték grafikáit, rendszeresen dolgozott együtt a francia Le Monde napilappal és a Nouvel Observateur hetilappal, az angol Punch magazinnal, együttműködése az amerikai New Yorker hetilappal mintegy harminc éven át tartott. Számos könyv illusztrációja - többek között Jacques Prévert 1967-es kötete - került ki André François keze közül, de rendszeresen rajzolt a Penguin sorozat köteteihez is.

Több sikeres plakát és reklámkampány is fűződik nevéhez, de az alkalmazott képzőművészetben elért sikerei mellett és ellenére André François számára az igazi alkotói tevékenységet a rajzolás és a festészet jelentette. Műveit többek között kiállította a párizsi Iparművészeti Múzeum és az amszterdami Stedelijck Múzeum is. 2002. december 7-ről 8-ra virradó éjszaka André François műterme lángra kapott, és a tűzvészben a művész munkáinak nagy része megsemmisült. A grafikus ennek ellenére tovább dolgozott: megmaradt, illetve újonnan készült alkotásaiból 2003-ban a párizsi neves képzőművészeti könyvtár, a Bibliothèque Forney, 2004-ben pedig a Pompidou Központ rendezett kiállítást.