Xiu Xiu-koncert Budapesten

Index
2005.04.15. 13:44
Az amerikai Xiu Xiu lép fel a Pesti Est Caféban április 23-án szomabaton. Az estet az Ultrahang és a Fucktothemusic szervezi.

#alt#
Xiu Xiu
A Xiu Xiu 2000-ben alakult, Jamie Stewart vezetésével. A nevet (melyet "Su Su"-nak kell ejteni) Joan Chen 1998-as filmjéből (Xiu Xiu: The Sent Down Girl) vették, amely szerintük minden idők legnyomasztóbb filmje. A változó felállású zenekarban vendégeskedtek többek között a Mr. Bungle és a Deerhoof tagjai is.

Káosz-pop és a végsőkig fokozott, lírai ének: röviden így jellemezhetjük az együttes zenéjét. A popzenéből (például szintipopból, dark és indie gitárzenékből és mindenféle elektronikus műfajokból) származó elemeket a Xiu Xiu finoman vagy olykor éppen durván elcsúsztatja egymáson, megakasztja, extravagáns hangszerelési ötletekkel és zajokkal szórja meg.

Knife Play és A Promise című albumaik után a 2004-es Fabulous Muscles érte el eddig a legnagyobb sikert, nem véletlenül. A korábbiaknál összefogottabb, poposabb, elektronikusabb, és slágeresebb - mármint a saját világukon belül. A könnyűzenei érzékenység az eddigieknél még erőteljesebbé teszi a Xiu Xiu érzelmi hatását.

A Xiu Xiu komolyan veszi a nyolcvanas évek "minden évben egy album" tempóját, sőt, idén túl is teljesíti a tervet: április 15-én jelenik meg a Life and Live, mely akusztikus dalokat és Stewart Devendra Banharttal közös turnéján rögzített számokat tartalmaz; július 12-én pedig itt a következő album, a La foret.

Az Ultrahang és a Fucktothemusic bemutatja:

XIU XIU (USA)

Április 23. szombat 21.00
Pesti Est Café / Liszt Ferenc tér
www.xiuxiu.org