A Rendezők Céhe védi az MMK-t

Index
2005.04.16. 14:38
A Magyar Mozgókép Rendezők Céhe az Index Magyar Mozgókép Közalapítvány nyilt pályázati rendszerével foglalkozó cikkében megjelent állításokra reagálva egy közleményt adott ki pénteken, ami szerint ez "durva és úgy tűnik megalapozatlan támadássorozat, melyhez névtelen leveleket is felhasználnak". A közleményt rendezők írták alá, köztük Tarr Béla, igaz, ő hozzátette: "egy mondat kivételével".

"Véleményünk szerint az eddig nyilvánosságra került vádak megalapozatlanok. Leszögezzük, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány erőfeszítései nélkül a magyar filmipar már összeomlott volna. Támogatásunkról biztosítjuk a Magyar Mozgókép Közalapítványt és bizalommal fogadjuk annak döntéseit, egyben tiltakozunk az egész szakmánkat érintő, nemtelen vádaskodás ellen. A döntéshozatalban, az alapítvány tevékenységében és a filmfinanszírozásban szükséges reformokról szóló vitákat továbbra is csak szakmai fórumok keretén belül tudjuk elképzelni." - áll a közleményben, amit a Magyar Mozgókép Rendezők Céhe vezetősége nevében: Fekete Ibolya, Bánki Iván, Csillag Ádám, Janisch Attila, Jancsó Miklós, Kamondi Zoltán, Siklósi Szilveszter, Surányi András írt alá. Az állásfoglaláshoz eddig csatlakoztak: Böszörményi Zsuzsa, Enyedi Ildikó, Incze Ágnes, Kovács Gábor, Medvigy Gábor, Pacskovszky József, Pataki Ági, Rózsa János, Salamon András, Sándor Pál, Sopsits Árpád, Szabó István, Török Ferenc, Vranik Roland, Tarr Béla "egy mondat kivételével".

Az Index először szerdán közölt írást Bukott filmeket dotál tízmilliókkal az MMK címmel arról: titkos, szabálytalanságra utaló részletek is napvilágra kerültek a pályázat döntéseiről egy véletlenül kiküldött dokumentumban.