Minisztériumi támogatás dzsesszkluboknak

MTI
2005.05.12. 09:50

Három fiatal előadóművész vehette át a Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-ösztöndíjat szerdán este Budapesten; Bozóki András kulturális miniszter az eseményen bejelentette, hogy a tárca az idén 27 millió forintot szán dzsesszklubok támogatására.

A kulturális minisztérium által első alkalommal meghirdetett dzsessz-előadóművészi ösztöndíjban Lakatos Róbert zongorista, Mohay András dobos és Zana Zoltán szaxofonos részesült. A pályázat célja, hogy segítséget nyújtson a fiataloknak a pályakezdéshez és a havi hetvenezer forintos juttatással megteremtse a feltételeket a szólistapályára való felkészüléshez. Az évente három előadónak odaítélhető ösztöndíjra olyan, 1975 után született zenészek pályázhattak, akiknek van saját repertoárjuk, s az adott évadban legalább tíz különböző műsorú, tiszteletdíj nélküli koncertfellépést teljesítenek és igazolnak. A díj a magyar dzsessztörténet egyik kiemelkedő személyisége, Lakatos Dezső szaxofonos nevét viseli, aki 1997-ben, 52 éves korában hunyt el.

Bozóki András a Columbus Jazzhajón tartott eseményen bejelentette, a kulturális tárca az idén 27 millió forintot szán dzsesszklubok támogatására, a pályázatot még e hónapban kiírják. A minisztérium először tavaly nyújtott ilyen jellegű támogatást: a pályázaton 35 klub között összesen 23 millió forintot osztott szét. Olyan klubok pályázhattak, amelyek évente legalább nyolc-tíz előadást tartanak és legalább egy éve rendszeresen működnek. A nyertesek kétszázezer és egymillió forint közötti összegű támogatásban részesültek.