Nem érdekelt senkit a Renoir-tárgyak árverése

MTI
2005.05.15. 17:38

Egy marylandi aukciós ház szombaton árverésre bocsátotta volna egy tételben Auguste Renoir francia festőművész személyes tárgyait, de érdeklődök hiányában a gyűjtemény darabjait egyenként próbálják hétfőn értékesíteni, adta hírül a Le Figaro. A lapot egy felháborodott francia-amerikai művészetpártoló értesítette levélben.

Az 1994-ben alapított, szinte ismeretlennek számító aukciós házat Auguste Renoir (1841-1919) azóta elhunyt legkisebb unokája bízta meg tavaly a francia impresszionista festő személyes hagyatékának elárverezésével. A tárgyak nagy része a Renoir-család franciaországi tengerparti házából érkezett a 90-es évek végén az Egyesült Államokba, ahol a Paul nevű unoka a francia adóhatóságtól menekülve keresett menedéket.

A 125 oldalas listán összegyűjtött 136 tárgy értéke becslések szerint 250-350 ezer dollár. Egy tételben való elárverezésükről értesítették az összes francia, amerikai és japán múzeumot. A család már egyszer egymillió dollárért megpróbálta eladni a tárgyakat, most harmadáért árulják" - válaszolta a Francia Múzeumok igazgatósága a konzervatív francia lapnak.

Az egyik múzeum névtelenséget kérő munkatársa szerint több, Renoir művészetével foglalkozó intézmény érdekelt abban, hogy ne értékeljék túl magasra a hagyatékot az árverésen.

A személyes tárgyakon és bútorokon kívül a hagyaték része Renoir francia művészekkel és "drága barátnéjával" folytatott levelezése, értékes rajzai és néhány, még soha ki nem állított olajfestménye.