Módosul a Mozgókép Közalapítvány támogatása

MTI
2005.05.21. 22:01
Módosul a Mozgókép Közalapítvány támogatása, jelentette be a kulturális miniszter a szombati kormányülést követő sajtótájékoztatón. Bozóki András elmondta, hogy a kormány ugyan támogatni kívánja a feljövőben lévő magyar filmművészetet és igyekszik csökkenteni a filmesek kiszolgáltatottságát, de nem lát arra lehetőséget, hogy a korábban - a Medgyessy-kormány idején - elhatározott, évi kétmilliárd forintot kitevő növekedési ütemet biztosítsák. Ehelyett az elkövetkező néhány évben az évi támogatás összegét 6,2 milliárd forintban határozták meg.

Az idei évre és a jövő esztendőre az idén még éven túli kötelezettségvállalást tehet az alapítvány, így a támogatás összege ebben a két évben eléri majd az évi 8 milliárd forintot. Bozóki András hangsúlyozta: a kormány nem kíván beleszólni az alapítvány szakmai döntésébe, a pénz felosztásába.

A miniszter elmondta, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megkezdte a száz lépés programjába tartozó döntéseinek előkészítését. A száz lépés programján belül a kultúrát érintő lépések a közkincsprogramra, a nemzeti kulturális alapprogram reformjára, az egyházi ingatlanok helyzetének rendezésére terjednek ki, illetve az új intézkedésekkel az amatőr és a félig amatőr társulatoknak több lehetőséget kívánnak a jövőben biztosítani. A konkrét intézkedéseket két-három héten belül jelentik be.