Guinness-rekordnyi SMS a Live 8-jegyekért

MTI
2005.06.13. 13:28
Több mint kétmillió szöveges üzenetet küldtek a brit poprajongók a Bob Geldof által megadott számra abban a reményben, hogy jegyekhez jutnak a rockzenész által júliusra meghirdetett, figyelemfelhívó célzatú londoni Live 8-koncertre, és ezzel az "SMS-lottó" bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

Geldof, aki húsz éve rendezte meg az első, emlékezetes londoni és philadelphiai Live Aid segélykoncert-sorozatot, ezúttal öt világvárosban, Londonban, Philadelphiában, Rómában, Berlinben és Párizsban szervez minden eddiginél nagyobb hangversenyt, azzal a céllal, hogy felhívja a világ leggazdagabb országainak figyelmét a fejlődők szélsőséges nyomorára.

A Live 8 elnevezés - amelynek angol kiejtése hasonlít a Live Aid-éhez - arra utal, hogy a kontinenseken átívelő megakoncertet a nyolc vezető ipari hatalom (G8) júliusi skóciai csúcstalálkozója elé időzítették.

A koncertek ingyenesek, de a Hyde Parkban tartandó londoni eseményre a szervezők 150 ezerben korlátozták részvevők számát, elkerülendő az esetleges tömegpánikot. Jegyekhez azok a szerencsések juthatnak, akik mobiltelefonjaikról helyes választ küldtek a megadott számra arra a kérdésre, hogy melyik brit város esik a legközelebb a G8-vezetők júliusi gleneagles-i csúcstalálkozójához (Edinburgh).

A határidő vasárnap éjfélkor járt le, és a főszervező brit mobilszolgáltató cég, az O2 hétfőn közölte, hogy összesen 2 060 285 SMS érkezett a játék során.

A szöveges üzeneteket egy emelt díjas, csak Nagy-Britanniából elérhető, üzenetenként 1,50 fontba (540 forintba) kerülő számra kellett beküldeni. Az így keletkezett bevételek felét a szervezők a brit trónörökös által fenntartott jótékonysági és fejlesztési szervezet, a Prince's Trust számlájára utalják át, a másik felét a londoni koncert költségeire fordítják.

Aki bejut július 2-án a Hyde Parkba, hallhatja egyebek mellett Sir Paul McCartneyt, Sir Elton Johnt, Mariah Carey-t, Madonnát, Robbie Williamst, a Coldpayt, Didót, a U2-t, a REM-et, a Scissor Sisterst, Annie Lennoxot, a Duran Durant, a Jamiroquait, a Bon Jovit és a soul 17 éves angol világüdvöskéjét, Joss Stone-t. A hétvégén dőlt el emellett, hogy az eseményen a klasszikus felállásban - David Gilmour, Nick Mason, Richard Wright, Roger Waters - színpadra lép a Pink Floyd is, amelyet a rajongók ebben az ősösszeállításban negyed százada nem láthattak játszani.