Ágnes
-1 °C
2 °C

Lillafüreden rock múzeum létesül

MTI
2005.06.25. 22:45
Négyszáz millió forintos költséggel Lillafüreden, egy valamikori honvédségi objektumban, "A sziklában" létesül az ország első rock múzeuma. A létesítmény alapkövét szombaton helyezte el Bozóki András a nemzeti kulturális örökség minisztere.

Az angol rock szó magyarul sziklát jelent, történetesen pedig ez "A szikla" lesz a magyar rock legendáinak, relikviáinak, múltjának múzeuma, mondta az alapkőletétel előtt Fedor Vilmos, Miskolc alpolgármestere az MTI-nek.

Bozóki András szerint Miskolc, az egykori acélváros mára kultúrát teremtett, pályázik Európa kulturális fővárosa címére. A kulturális tárca elindított egy olyan programot, amelynek célja a kortárs könnyűzenei kultúra fellendítése.

A tervek szerint a várhatóan 2007-ben megnyíló múzeumban nem pusztán tárgyakat helyeznének el, hanem szeretnék azt a hangulatot, látványt megteremteni, amely a magyar rockzenére jellemző.

Három éve vetődött fel először az ötlet, hogy meg kellene emlékezni az első magyar rock fesztiválról, amelyet 1973-ban tartottak Miskolcon, ezzel együtt érlelődött az elképzelés, hogy egy rock múzeumban kellene összegyűjteni e műfaj magyar relikviáit, mondta Fedor Vilmos.

A kezdeményezéshez csatlakoztak a legendás magyar beat korszak három meghatározó együttesének - az Illésnek, a Metrónak és az Omegának - frontemberei, Bródy János, Zorán, és Benkő László.