Bakos Edit az Uránia Nemzeti Filmszínház új igazgatója

2005.06.30. 15:08
Bozóki András kulturális miniszter a nyolctagú bíráló bizottság szak-mai javaslata alapján Bakos Editet nevezte ki 2005. július 1-től az Uránia Nemzeti Filmszínház ügyvezető igazgatójának.

Bakos Edit kinevezése három évre szól. A poszt betöltésére tizenhárman pályáztak. Bár törvényi szabályozás nem írja elő, a kulturális tárca pályáztatás útján hozta meg döntését.

Bakos Edit 1974-ben az ELTE-n szerezte magyar nyelv-és irodalom tanári vala-mint népművelési előadói diplomáját. Az egyetem befejezése után a Népművelési Intézet Kutatási Osztályán kezdett el dolgozni. A 70-es évek végétől 1993-ig a Magyar Film-és TV-művészek Szövetségének ügyvezető titkáraként dolgozott.

Részt vett a Magyar Mozgókép Alapítvány létrehozásában, működésének, pályá-zati rendszerének kialakításában. Felkérték legyen az MMA kuratóriumi titkára, amit elvállalt.

1993-ban Sára Sándor hívására megy az újonnan induló Duna Televízióhoz. Előbb a szervezet főigazgatói irodavezetője majd műsorigazgatója lett. Később megvá-lasztották művészeti alelnöknek. 2002. május 1-től az Uránia NF programigazgatója és ügyvezető általános helyettese. 2005. február 26-tól az ügyvezető igazgató által megha-talmazott helyettes.

2004. június 1-től, a Nemzeti Filmiroda megalakulása óta részt vesz a Filmszak-mai Bizottságban, amely a filmalkotások "art" minősítéséről dönt. 2005 márciusától a Mozisok Országos Szövetsége Választmányának tagja.