Aláírásgyűjtés indult egy kortárs roma múzeum létrehozásáért

Index
2005.07.02. 13:01
A ROMAMOMA munkacsoport online aláírásgyűjtési akciót indított egy Cigány Kortárs Művészeti Múzeum létrehozásáért. Mint azt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának címzett felhívásukban írják, a múzeum a magyar állam aktuális és sürgős megoldást igénylő feladata lenne. A cigány alkotóknak nincs lehetőségük az önreprezentációra, nem küzdhetnek a sztereotipizálás, a diszkrimináció és az elnyomók ellen.

Létezik egy az egész országot behálózó, decentralizált és mind kor mind nem, és nemi orientáció szempontjából heterogén művészhálózat. Az ország hét gyűjteménye (Néprajzi Múzeum, Kecskeméti Naiv Múzeum, Fővárosi Önkormányzat Cigány Ház-Romano Kher, Magyarországi Roma Parlament, Magyar Művelődési Intézet, Nógrádi Történeti Múzeum) több mint négyezer műtárgyat vásárolt fel 1979 és 2005 között, ennek ellenére a roma vizuális művészet a mai napig nem tanulmányozható állandó kiállítás keretében.

Mint a ROMAMOMA felhívásában olvasható, "a roma értelmiség több mint tíz éve kezdeményezi a Múzeum létrehozását, a roma kortárs művészet legfiatalabb generációja, pedig készen áll a Múzeum létrehozásához szükséges szakmai munka elvégzésére".