Régizene fesztivál Csíkszeredában

MTI
2005.07.14. 22:04
Tizennyolc együttes részvételével zajlik a székelyföldi Csíkszeredában a Régizene Fesztivál. A vasárnap estig tartó rendezvénysorozat a hét közepén kezdődött a csíkszeredai Mikó-várban, de koncerteket tartanak a város több színhelyén: a belvárosi barokk katolikus templomban, a csíksomlyói kegytemplomban, a Mikó-vár kápolnájában, hangversenyek színhelye lesz Székelyudvarhely és Gyergyószárhegy is.

"A korábbi gyakorlattól eltérően az idén a műsort stíluskorszakok szerint állították össze" - jelentette ki a szervezők szerdai sajtótájékoztatóján Majó Zoltán, a kolozsvári zeneakadémia tanára, a fesztivál művészeti vezetője. Mint mondta, a rendezvény sikerét a meghívott együttesek művészi színvonala szavatolja.

Külön napot kapott a fesztivál keretében a reneszánsz és a barokk korszak, valamint a középkor muzsikája. A zenei produkciókat színházi előadások egészítik ki, illetve hangszerbemutatókat tartanak az érdeklődőknek. Az előadók erdélyi hivatásos együttesek, emellett bukaresti, magyarországi és törökországi együtteseket is meghívtak.

A rendezvény anyagi költségeihez a román kormány etnikumközi kapcsolatok főosztálya járult hozzá 630 millió lejjel (mintegy 4,3 millió forint), a megyei önkormányzat 150 millió lejt, a helyi önkormányzat pedig 250 millió lejt fordított a fesztivál szervezésére.