Olivér
5 °C
8 °C

Török író kerülhet börtönbe a nemzeti érzés megsértése miatt

MTI
2005.08.31. 19:26
A török nemzeti érzés megsértése címen vádat emeltek az ország legismertebb írója, Orhan Pamuk ellen, aki emiatt börtönbe is kerülhet - állította az író kiadója.

Az író perének kezdetét december 16-ra tűzték ki. A vádpontot azok a kijelentések képezik, amelyeket az író az örmények és kurdok terhére elkövetett gyilkosságokkal kapcsolatban tett a közelmúltban - közölte Tugrul Pasaoglu. Szerinte Pamukot e vádpont alapján akár háromévi szabadságvesztésre is ítélhetik.

"Harmincezer kurdot és egymillió örményt öltek meg ebben az országban, s rajtam kívül senki nem mer beszélni erről" - jelentette ki februárban egy svájci lapnak adott interjúban Pamuk. Áprilisban lemondta németországi felolvasó körútját, mert a fenti kijelentése nyomán halálos fenyegetéseket kapott török nacionalistáktól.

A török író, aki A fehér kastély és a Hó című regényeivel vált híressé, október 23-án veheti át Frankfurtban a német könyvszakma békedíját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?