A Zorba, a görög zeneszerzője kapja az UNESCO Zene díját

MTI
2005.09.02. 18:11
Az idén Mikisz Theodorakisz görög zeneszerző, a Zorba, a görög című film zenéjének komponistája kapja az UNESCO Zene díját, a világ egyik legrangosabb zenei kitüntetését - jelentették be pénteken Aachenben, ahol november 4-én adják át majd a díjat.

A díj 2500 euró (több mint 600 ezer forintnak megfelelő) jutalommal jár, s olyan hírességek részesültek már benne, mint Leonard Bernstein, Yehudi Menuhin, Herbert von Karajan, Oscar Peterson. A 80 éves Theodorakiszt a díj odaítélésének indoklásában olyan személyiségként méltatták, aki nem csak zeneszerzői érdemeket mondhat magáénak, de a békéért és a népek közötti megértésért is sokat tett.

"A díjjal egy nagy személyiséget tisztelünk meg életművéért" - hangsúlyozta Jürgen Linden, Aachen főpolgármestere. Linden szólt arról is, hogy Theodorakisz mindig politikai személyiség is volt. A második világháborúban az ellenállás sorait erősítette, a görögországi polgárháborúban (1947-1949) a baloldalhoz csatlakozott. A görög junta (1967-1974) elleni harc során börtönbe vetették, majd a nemzetközi tiltakozás hatására szabadon engedték. 1974-ig Párizsban élt, szimfonikus műveket, balettzenét, filmzenéket, újgörög költők verseire népdalfeldolgozásokat is komponált.