Szlovák kulturális napok Magyarországon

MTI
2005.09.06. 11:37
Szlovák kulturális napok kezdődnek szeptember 10-én Budapesten és Magyarország további nyolc városában (Pécs, Szeged, Miskolc, Kaposvár, Gödöllő, Békéscsaba, Tótkomlós és Szarvas), ahol a közönség mintegy félszáz különböző rendezvényen ismerkedhet a szomszédos ország sokarcú művészetével és kultúrájával.

Rendezvényt a világhírű szlovák operaénekesnő, Edita Grúberová és a Szlovák Filharmónia hangversenyével nyitják a Művészetek Palotájában. Kiemelkedő esemény lesz a világon legismertebbnek számító szlovák grafikus és festő, az életének döntő évtizedeit Mexikóban és az Egyesült Államokban leélő, Koloman Sokol (1902-2003) Magyar Nemzeti Galériában megnyíló életmű-kiállítása, vagy a szlovák zsidóság dalait, zenei kultúrát bemutató Merlin Színház-beli est.

Nagy érdeklődésre tarthat számot a magyarul is jól beszélő kitűnő szlovák dzsessz-zenész, Peter Lipa fellépése, vagy az Aba Novák Vilmos budapesti tanítványaként kezdő, a közelmúltban elhunyt neves szlovák festőművész, Ernest Zmeták tárlata.