Boszorkányt égetnek a nyugdíjasok Békésen

MTI
2005.09.06. 19:46
Az elégetett Bódizsné legendája áll a középpontban a szeptember 9-e és 11-e között megrendezésre kerülő idei Madzagfalvi Napokon Békésen. A háromnapos fesztiválon kiállítás nyílik a Jantyik Mátyás Múzeum gyűjteményéből összeállított falvédőkből, és felelevenítik az 1645-ben megégetett Bódizs Jánosné nevű békési boszorkánnyal kapcsolatos legendát is.

Az asszonynak a legenda szerint az volt a bűne, hogy egy bizonyos kő hatására, amelyet a szájába vett, tojást tudott tojni. Az akkori bíró, Szabó István kipróbálta a követ a tanácsbéli embereivel együtt, és mindegyik tojást tudott tojni Bódizsné kövétől. A bíró ítélete szerint, aki egy kő segítségével tojást tud tojni, az csúffá teheti a nemes tanácsot, és aki erre képes, az boszorkány. A tojást tojó asszonyt ezért a város szélén megégették. Bódizsné legendáját a helyi nyugdíjas színjátszókör fogja feleleveníteni szombaton délután, a helyi szabadtéri színpadon.

A "madzagos békésiek" elnevezésről szólva a polgármester elmondta: a békési tájra jellemző paraszti gazdálkodás fontos terméke volt a kender. Ennek feldolgozásakor mindig madzagot. A régi történet szerint azért hívták madzagosoknak a békésieket, mert minden idevalósi ember magával vitt egy-egy tekercs zsineget, ha útnak indult. Egyszer madzaggal kerítette körbe a várost a helyi lakosság mintegy 150 évvel ezelőtt, hogy ne hallatsszon ki onnan a harangszó.