Haluskafesztivál és sztrapacskafőző verseny Vanyarcon

MTI
2005.09.07. 15:29
A tavaly először szervezett haluskafesztivált eredetileg kétévente akarták lebonyolítani, de a vendégek kérésére úgy döntöttek, hogy minden évben megrendezik a programot - mondta Nedeliczki Teréz, a Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesületének elnöke.

A szlovák nemzetiségű, 1400 lakosú Vanyarc önkormányzata tíz évre levédte a fesztivált a Magyar Szabadalmi Hivatalnál, így ezen a néven csak a nógrádi falu rendezhet ilyen programot - tette hozzá. A Nógrád megyében felvidéki ételként ismert, reszelt krumpliból készült sztrapacskát idén 23, Szlovákiából, valamint Pest, Heves és Nógrád megyéből érkező csapat főzi, így 46 féle káposztás és túrós haluskát bírál majd el az amatőr szakértőkből álló zsüri.

A tehéntúróval, juhtúróval, káposztával, sült szalonnával ízesített haluskát természetesen a vendégek is megkóstolhatják, sőt az idén haluskaevő versenyt is rendeznek.

Ismét megrendezik a haluskás versek és rigmusok versenyét, tavalyról számos szlovákul és magyarul fogalmazott versikét őriznek.

Nedeliczki Teréz elmondta: továbbra is várják a fesztiválra a Haluska nevűeket. Bár a telefonkönyvekben és az interneten több ilyen vezetéknevű embert talált, tavaly csak egy budapesti férfi érkezett a haluskafesztiválra - tette hozzá.