Kerekasztal a régi pesti zsidónegyedről

MTI
2005.09.15. 18:33
A Tranzit Art Café - a Kosztolányi téren található kávézó ad szeptemberben otthont a régi pesti zsidónegyed megmentésére szerveződött Óvás Egyesület rendezvényeinek. "Célunk, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk a pusztuló értékekre - mondta az MTI-nek Jávor István, a szervezet egyik alapítója.

A figyelemfelkeltést célozza a Tranzit Art Caféban szervezett szeptemberi rendezvénysorozat, amely a Védtelen védett házak (Feketén-fehéren a zsidónegyed házairól) című kiállítással kezdődött. A tárlaton fiatal magyar fényképészek és professzionális fotográfusok által megörökített épületeket láthattak az érdeklődők.

A második rendezvényre csütörtök este kerül sor és A bűvös város című filmmel indul. A háború előtti felvételekből összemontírozott kockákat Darvas Ferencnek erre az alkalomra komponált zenéjére vetítik. A filmvetítést kerekasztal-beszélgetés követi, amelyben Bojár Iván András, az Octogon főszerkesztője, Marinov Péter, az Óvás elnöke, Ladányi János szociológus, Perczel Anna építész, a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal részéről pedig Győr Attila és Sajti Zsuzsanna vesznek részt.

Október 13-án a Műcsarnokban nyílik egy kiállítás a pesti zsidónegyedről, 19-én pedig a Király utcában egy másik, és 20-án kezdődik az a nemzetközi konferencia, amelyre az Óvás Egyesület külföldi szakemberek mellett az UNESCO Világörökség Bizottságának elnökét is meghívták.