Sajtfesztivál lovagavatással

MTI
2005.09.22. 16:46
Sajtlovag-avatás, tejívó verseny, mesterszakácsok bemutatója lesz szeptember 23-án és 24-én a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyéden. Nyolcadik alkalommal rendezik meg az Országos Sajtversenyt és Sajtvásárt.

A verseny évről évre népszerűbb, s egyre több tejipari nagyvállalat, juh- és kecsketartó gazda mutatja be portékáját: az idén húsz cég 97 féle készítménye szerepel. A megmérettetés rangot vívott ki magának, hiszen a legjobbnak elismert termékek csomagolásán feltüntetik a díjakat.

A verseny több kategóriában zajlik - külön bírálják el a lágy, félkemény, kemény és ömlesztett, valamint a kecske- és juhsajtokat. A termékek titkosítva vesznek részt és számítógépes adatfeldolgozás segíti a bíráskodás pártatlanságát. Míg a pénteki nap a komoly megmérettetésé, a szombat az önfeledt szórakozás ideje lesz Vitnyéden.

Ezen a napon mutatják be és fogyasztják el az ország legnagyobb sajtját, majd következik az új sajtlovagok avatása. A Sajtlovagrend két évvel ezelőtt alakult, s jelenleg kilenc tagot számlál. A rendnek már van saját himnusza és kidolgozták az avatás pontos rituáléját is.