Visszafogott vásárlás az Abigail-aukción

MTI
2005.09.23. 16:44

Az Abigail galéria csütörtök esti árverését talán az új helyszín - a Művészetek Palotája - talán az autómentes nap miatt a szokásosnál kevesebb érdeklődő kereste fel, aki elment, az is nagyon megfontoltan, visszafogottan vásárolt, alig licitálták feljebb a kikiáltási árakat, pedig meglehetősen jó minőségű festményeket, köztük igazi remekműveket is kínáltak. A galéria ezúttal a XVII-XVIII. századi rajzok mellett néhány kisplasztikát és fotót is beillesztett a 196 tételből álló aukciós listába. Ezek felében-harmadában el is keltek, kikiáltási áron, vagy meghaladva azt.

Egy XVII. századvégi flamand és két, az ugyanezen kori, a német iskolához tartozó D. H. Zander által jegyzett tollrajz hamar vevőre talált. A két 240 ezer forintra árazott Munkácsy-tanulmány egyikét kikiáltási áron, míg a másikát ennek duplájáért vitte el a telefonos licitáló. Mindössze két, üvegnegatívról készült Robert Marcell-fotó szerepelt az árverésen, és ezeket 140, illetve 160 ezer forintért meg is vették. Kerényi Jenő két kis szobra közül a védett, Anya gyermekével címűt licitálták 130 ezerről 190 ezer forintra. Gallasz Nándor női aktja és Mata Attila festett bronza is elkelt, de visszamaradt Péri László egymillió forintra értékelt poliészter kisplasztikája.

Kilenc tételt indítottak egymillió forintnál magasabbról, Egry József 1910-es keltezésű, Kikötői munkások című alkotásáért 5,5 millió forintot adtak, az aukció legmagasabb árát. Ezen kívül Rippl-Rónai József női aktot ábrázoló pasztelljének árát licitálták fel 2,4 millióról 2,8-ra. Kassák Lajos egyik főművét, a Kompozició 59 című vásznát pedig már az aukció befejeztével kérte vissza, és vitte el 4,2 millióért valaki. Egy Mednyánszky László-olajkép viszont 800 ezerről indult és 1,4 milliónál ütötték le. Tóth Menyhért jellegzetes fehér ragyogású papírlapjáért 950, Hincz Gyula kompozíciójáért 700, Paizs Goebel Jenő csendéletéért 650, Scheiber Hugó tájképéért és Vén Emil csónakos képéért 550 ezer forintnál fejeződött be a licit. Felélénkült a küzdelem Szantrucsek Jenő színes fákat mutató vásznáért, és Haranglábi Nemes József tengeri jelenetéért, az előbbi megduplázta, az utóbbi megháromszorozta kikiáltási árát. Nagyon alacsony áron is lehetett művekhez jutni. Gyarmathy Tihamér, Márffy Ödön, Bartha László akvarllje, Parrag Emil, Vass Elemér, Klie Zoltán olajképeit alig 100 ezer forintra értékelték.