Kortárs művészeti produkciók a Budapesti Őszi Fesztiválon

MTI
2005.09.28. 14:30
A kortárs művészetet bemutató Budapesti Őszi Fesztivál az idén harminc helyszínen kínál programokat. Az idei eseménysorozat költségvetése mintegy másfélszerese az eddigiekének, 182 millió forint, melynek 69 százaléka állami támogatás.

Az október 14-én kezdődő tíznapos fesztivál programjai között szerepel többek között Hölderlin Empedoklész című drámája, amelyet a Maladype - Találkozások Színháza nevű társulat ad elő, Balázs Zoltán rendezésében. A fesztivál adoptálta a Nemzeti Kulturális Alapprogram "A jövő művészei - művészek a jövőnek" című programját, amelynek célja, hogy segítse a fiatal művészek bemutatkozását.

Pont: Itt: Most címmel köztéri szoborkiállítás látható majd a Blaha Lujza, a Deák, a Kálvin, a Moszkva és a Szent Gellért téren, az Oktogonon, valamint a Ferenciek terén. A fesztivál keretében első ízben rendeznek Táncfilm Fesztivált Magyarországon.

Az eseménysorozat alkalmával, a Művészetek Palotájában mutatják be október 22-én Jeney Zoltán 1987 óta készülő nagyszabású zeneművét, a Halotti szertartást. Egy másik kuriózum: Budapestre látogat a legendás berlini Volksbühne. A társulat Frank Castrof rendezésében mutatja be A Mester és Margarita című darabot. A fesztivál keretében rendezik meg a Design hetet is.