Új orosz filmek az Örökmozgóban

MTI
2005.10.04. 09:52
Új orosz filmeket vetít szombattól a budapesti Örökmozgó Filmmúzeum; a filmhét programjában öt alkotás szerepel - közölte a mozit működtető Magyar Nemzeti Filmarchívum az MTI-vel.

Oroszország filmipara az utóbbi években talpra állt, ám egyre nehezebb újra megtenni az első lépéseket, és fölépíteni bármilyen szinten a korábbi kapcsolatokat - olvasható az MTI-hez eljuttatott összegzésben. A szervezők rámutatnak arra: az Örökmozgó a hiányt pótolva megpróbál időről időre válogatást adni a jelenkori orosz filmtermésből.

Az október 17-ig tartó rendezvény megnyitóján Filipp Jankovszkij Államtanácsos című ez évi filmjét mutatják be. Az alkotás Borisz Akunyin azonos című regényéből készült. A főszerepeket "az orosz film legnagyobbjai", Nyikita Mihalkov, Oleg Menysikov, Oleg Tabakov, Fjodor Bondarcsuk, Marija Mironova alakítják.

A programban szerepel még Valerij Todorovszkij Mostohatestvérem Frankenstein, Vlagyimir Maskov Papa, Alekszandr Szokurov A nap, valamint Pavel Csuhraj Vera sofőrje című alkotása.