Nem fizetik ki a művészeket a műtárgykereskedők

Index
2005.10.05. 10:29
Hiába kötelezi a műtárgykereskedőket 1979 óta törvény arra, hogy minden bevételük egy részét fizessék ki a művészeknek, a festők és iparművészek szinte soha nem kapják meg a nekik járó pénzt. Ezen a szerzői jogi törvény hétfő este megszavazott új változata sem segít - írja a Magyar Hírlap.

A 2006-tól hatályos új változat egy uniós irányelv miatt született, ám gyakorlati hatása a várakozások szerint szinte egyáltalán nem lesz. Eszerint a festőknek és iparművészeknek jövő januártól már az egész Európai Unióban jár majd az alkotásaik eladási értékéből 0,25-5 százalék, összegtől függően. A differenciált rendszer a művészeknek kevesebb vagy ugyanannyi pénzt hoz majd, mint a jelenlegi. Magyarországon eddig is létezett az úgynevezett követői jogdíj, ám ilyet tavaly - a napilap információi szerint - jó, ha száz galéria fizetett a több ezerből.

A hatályos törvény szerint minden egyes tranzakció értékének az öt százalékát automatikusan meg kellene kapniuk, ám az eladások töredéke után utalják csak át a pénzt a galériák és a képkereskedők. Tavaly mindössze 3,1 millió forintot fizettek be e címen a vizuális művészetek közös jogkezelő szervezetének, a HungArtnak, amely a művészeknek járó pénzek behajtásáért és kipostázásáért felel.