Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Megszűnik az NKÖM rendezvényszervező cége?

Index
2005.10.05. 10:59
Egymásnak ellentmondó hírek röppentek fel a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának rendezvényszervező közhasznú társasága, a Hungarofest Kht. további működéséről. A Népszabadság úgy értesült, veszélybe került a jövő évi németországi magyar kulturális évad megrendezése, sőt maga a kht. is megszűnik. Moldovai Viktor, a Hungarofest gazdasági igazgatója a napilapnak azt monda, alig van pénz a társaság számláján, mert nem érkezett meg az idei működési támogatás.

A kulturális tárca tavaly átvilágította a Hungarofestet. Az esetleges megszüntetéssel függhet össze, hogy a vizsgálat után néhány hónappal azok a komolyzenei rendezvények, amelyek a kht. megalapítását követően 4-5 évvel ezelőtt kerültek a Hungarofest égisze alá, kikerültek a kht. tevékenységéből. A híreket igazoló tény, hogy a napokban lemondott ügyvezető igazgató, Bence Ottó utódját sem nevezte meg a minisztérium, jóllehet Bence október elsejétől a Magyar Televízió kulturális főszerkesztőségének a vezetője.

A tulajdonos NKÖM szerint szó sincs súlyos problémákról. Az idén tavasszal 26,4 millió forintot utaltak át működési támogatásként, néhány nappal ezelőtt pedig 117,7 milliót. Arra a kérdésre, hogy az utóbbi összeget miért nem kapta meg a társaság, nem tudtak választ adni. Az állítólag átutalt 117,7 millió sorsáról a Népszabadság megkérdezte a Magyar Államkincstárat. Mohos András elnök azt válaszolta: kollégái az elmúlt egy hónap átutalásait átnézték, de kiderült, a NKÖM nem folyósított rajtuk keresztül a Hungarofestnek az elmúlt egy hónapban ekkora összeget.