Arab könyvhét Budapesten

litera.hu
2005.10.14. 08:24
Madách Imre művének, Az ember tragédiájának arab nyelvű kiadását és még 1500 könyvet mutatnak be magyar, arab, angol és francia nyelven az első olyan arab könyvhéten, amely a tizenkét budapesti arab nagykövetség összefogásával jött létre. A könyvhetet a nagykövetségek képviselőinek jelenlétében Bozóki András kulturális miniszter nyitotta meg csütörtökön az ELTE BTK épületében.

Az elmúlt években több nagyszabású rendezvény valósult meg a tizenkét budapesti arab nagykövetség összefogásával, ám ez az első közös szervezésű arab könyvhét. Az egyhetesre tervezett rendezvényen 1500 könyvet mutatnak be a résztvevők. Négy nyelven (magyar, arab angol és francia) állítanak ki köteteket, melyek témája javarészt nyelvtudomány és vallástörténet, de szép számmal akadnak köztük turisztikai, szépirodalmi és gasztronómiai albumok is.

A könyvek jelentős részét az eseménysorozat zárultával az ELTE Bölcsészettudományi Kar Arab Tanszékének ajándékozzák. Az Arab Könyvhetet szervező és a kiállító országok: Algéria, Jordánia, Szíria, Tunézia, Egyiptom, Jemen, Libanon, Marokkó, Szaud-Arábia, Palesztina, Katar és Líbia.