Gusztáv
-4 °C
1 °C

Soha nem látott Leonardo da Vinci-képek Anconában

MTI
2005.10.15. 08:53

Leonardo de Vinci két, a nagyközönség számára újdonságot jelentő festménye lesz látható szombattól Anconában - közölte az Adriai-tenger partján fekvő olasz város múzeuma. A világon először mutatják be a nagy olasz reneszánsz mester Sziklás Madonnájának harmadik változatát a nagyközönségnek, ezt a művész 1495 és 1497 között festette. A téma másik két feldolgozása közül az egyik a londoni National Gallery, a másik a párizsi Louvre nevezetessége. Az Anconába került képet csak néhány éve fedezték fel és hitelesítették, Szűz Máriát ábrázolja Jézus, Szent János és egy angyal társaságában.

Az Anconában látható másik mű ugyan ismert, de már 50 éve nem láthatta a közönség: Mária Magdolnát ábrázolja, és Leonardo de Vinci 1515-ben, azaz halála előtt négy évvel festette Giampietrino nevű növendékével együtt. Érdekesség, hogy voltaképpen aktról van szó, Mária Magdolna öltözéke ugyanis a képen csak egy átlátszó sál, amely kebleit fedi úgy-ahogy - a mester életművében csak egyetlen további női akt ismeretes.

A múzeum január 8-ig nyitva tartó kiállításán megtekinthető lesz Leonardo három rajza is, továbbá még vagy másfél tucat olyan kép, amely kortársainak munkája.