Auguszta
-3 °C
2 °C

Wagner először Kínában

MTI
2005.10.18. 11:42
Kínában hamarosan első ízben előadják Richar Wagner A Nibelung gyűrűje című tetralógiáját: mintegy 240 közreműködővel Pekingbe utazik a nürnbergi állami színház együttese.

A nürnbergi állami színház együttese a brit Stephen Lawless rendezésében mutatja be A Nibelung gyűrűjét. A zenekart az egykori nürnbergi főzeneigazgató, Philippe Auguin vezényli. "Az egész tetralógia kínai ősbemutatója történelmi pillanat Ázsia életében" - idézte a nürnbergi állami színház közleménye Ju Longot, a pekingi fesztivál igazgatóját.

A nürnbergiek vendégjátékát már több mint fél éve szervezik. Augusztus végén 15 konténerben Hamburgból Gibraltáron, a Szuezi-csatornán és Szingapúron át hajón útnak indultak Kínába a díszletek, kosztümök, a színpad alépítménye, a kulisszák, de még a szükséges szerszámok és a targoncák is. A német színpadi technikusokat nehéz feladat elé állította, hogy a pekingi színpad egy harmadával nagyobb a nürnberginél. Ahhoz, hogy a nürnbergivel azonos előadást láthassanak a kínai nézők, úgy beszűkítik a pekingi színpadot, hogy az megfeleljen a nürnbergi méretének.

A vendégjáték költségei nürnbergi bejelentés szerint mintegy 250 millió forintnak megfelelő összeget tesznek ki. Ennek mintegy a felét a pekingi fesztivál fedezi, a másik felét pedig német szponzorok sora, illetve a német külügyminisztérium adja össze.