Svankmajer filmjei az Örökmozgóban

MTI
2005.10.25. 11:36
Jan Svankmajer cseh rendező filmjeiből mutat be sorozatot péntektől a budapesti Örökmozgó Filmmúzeum - közölte a mozit működtető Magyar Nemzeti Filmarchívum az MTI-vel.

A háromnapos programban szerepel A sztálinizmus halála Bohémiában, a Micsoda Alice, Az utolsó trükk, a Faust-lecke, A lámpás, A gyönyör összeesküvői, a Le a pincébe, és az Ottóka című film - írta Fejes Katalin, a filmarchívum sajtóreferense az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Jan Svankmajer filmrendező, animátor, grafikus, szobrász, bábművész, költő és író, a cseh szürrealizmus élő klasszikusa. Bábos és díszlettervező szakon végzett a művészeti akadémián, évekig prágai színházaknál dolgozott, hírnevét mégis a filmek alapozták meg: 1964 óta csaknem harminc filmet készített, ezek közül huszonöt rövidebb húsz percnél.

Meghökkentő műveiben a bábok, a tárgyak és az emberek interakcióba lépnek egymással, egyenrangúak, kölcsönösen függnek egymástól, befolyásolják egymás létezését, és a mindennapok használati eszközei, ételek, játékok, növények is "gesztusokat hordoznak" - áll a közleményben.