Bronz-, vas-, és Árpád-kori leletek a Bodrogközben

MTI
2005.10.25. 11:36
Bronz-, vas- és Árpád-kori leleteket találtak a régészek a Bodrogközben, ahol megelőző feltárási munkát végeznek.

Soha ilyen nagy felületű ásatás nem történt még a Bodrogközben, jelenleg Cigánd és Pácin között, illetve Nagyrozvágy mellett folyik a munka, ez mintegy három és fél hektáros területet jelent - mondta Szörényi Gábor, a miskolci Herman Ottó Múzeum régésze, az ásatás egyik vezetője az MTI-nek.

Hozzátette: azért kezdték el a régészeti feltárását, mert itt épül majd a Vásárhelyi terv részeként megvalósuló cigándi árapasztó tározó.

"Elsősorban temetkezési helyeket találtunk, - urnákat és egyéb tárgyakat - emellett épületmaradványokat, például a kelták korából házak, kemencék, illetve Árpád-kori karámok részei maradtak fenn" - mondta a régész.

Emlékeztetett arra, hogy a Tisza és a Bodrog térségében élők mindig készenlétben álltak egy esetleges árvízre, ezt mutatja az is, hogy a kisebb dombokon, tanyaszerűen találhatóak a leletek.

"A feltárással igyekeznünk kell, hiszen a víztározó és ezzel együtt a készülő gát építése határidőhöz kötött, amíg nem esik le a hó, addig mindenképp a területen leszünk" - jegyezte meg Szörényi Gábor.

Hozzáfűzte: a leletanyagot restaurálják, utána kerülhet a miskolci, illetve a sárospataki múzeumba.