Shakespeare képe nem Shakespearé

MTI
2005.11.02. 07:34
William Shakespeare úgynevezett Grafton-portréja, amely számos könyv címlapján szerepel, a National Portrait Gallery szakértőinek pénteken kiadott véleménye szerint feltehetőleg nem a nagy angol drámaírót ábrázolja. A kép, amelyen sötét hajú, magas szemöldökű, gazdagon díszített bíbor mentét viselő ifjú látható, a rajta látható dátum szerint 1588-ban készült, amikor a szerző 24 éves volt.

Tarnya Cooper, a brit nemzeti portrétár kurátora arra alapozta az elutasító véleményt, hogy Shakespeare abban az időben a ma rendelkezésre álló ismeretek szerint elhagyta Stratford-upon-Avont, szülővárosát és vándorszínésznek állt. Így felette valószínűtlen, hogy megengedhetett volna magának olyan drága viseletet, mint amilyen a festményen látható.

Az olajkép ismeretlen művész alkotása és nevét onnan kapta, hogy hosszú időn át volt az arisztokrata Grafton-család egyik tagjának a birtokában. A brit nemzeti portrétár jelenleg a jövőre tervezett Shakespeare-kiállítás előkészítésének keretében vizsgálja különböző modern eszközökkel a drámaíróról fennmaradt képeket, ezért elemezte a Grafton-portrét is.