Hatvanmillióval kevesebb az irodalmi lapok jövő évi támogatása

Népszabadság
2005.11.02. 09:45
November 11-én jár le az irodalmi lapok jövő évi támogatására kiírt pályázat beadási határideje. A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) szépirodalmi kollégiuma az idén 120 milliót költhet erre a célra - írja a napilap. Az összeg mintegy hatvanmillióval kevesebb a tavalyinál.

Szerkesztői körökben úgy vélik, számos lap nemhogy keveset, de semmit sem fog kapni jövőre a megjelenéshez. A kiírás ugyanis tartalmazza azt a kitételt, hogy a kért összegnek legalább a nyolcvan százalékát meg kell adni. Nevének elhallgatását kérve az egyik kurátor megjegyezte: a mostani összeg arra sem elég, hogy a legfontosabb lapok életben maradjanak. A napilap megtudta: az elbíráló testület levélben fordult az NKA elnökéhez, kifogásolva az összeget és a nyolcvanszázalékos támogatási küszöböt.

Harsányi László NKA-elnök a Népszabadságnak megemlítette, nem csak a szépirodalom területén, hanem általában a laptámogatásban problémát okoz az esetenként igen magas remittenda. A két-háromezer példányban megjelenő folyóiratokból gyakran csak néhány száz fogy el. Így valójában nem az olvasókat és a szakmát támogatják, hanem a nyomda- és papíripart. Az elnök szerint el kellene gondolkodni a támogatás új, hatékonyabb módjairól. Elképzelhető, hogy egyes lapokkal többéves támogatási szerződéseket célszerű kötni, a kis példányszámban fogyó kiadványokat pedig inkább a világhálóra kellene terelni.