Prága-napok és Václav Hável Budapesten

2005.11.14. 15:02

Az Én városom/My City sorozatban elsőként Prágát látja vendégül az A38 Hajó. A fesztiválsorozat fő célja, hogy Európa jelentős városainak kultúráját sajátos szemszögből mutassa be. Az A38 Hajó az adott városok egy-egy jelentős személyiségét, közismert lakóját kéri fel, hogy segédkezzen a program összeállításában, és a város kultúrájának, művészeinek, jellegzetes helyszíneinek bemutatásában. A prágai napok programját a város talán legismertebb és leginkább tiszteletreméltó lakója, Václav Havel író, a Cseh Köztársaság volt elnöke segített összeállítani, és személyes jelenlétével is megtiszteli a fesztivált.

Fellép a hetvenes évek underground rockjának legfontosabb képviselője, a Charta '77 mozgalmat "kiváltó" Plastic People of the Universe, a kiváló bőgős és basszusgitáros, Miroslav Vitous, illetve a fiatalabb generáció képviseletében az nemzetközi hírnévnek örvendő elektronikus tánczenekar, az Ohm Square. A csehek mellett számos magyar zenekar is koncertezik: az Ős-Kontroll, az efZámbó Happy Dead Band, a Grencsó Bio Kollektív, a Másfél és az Evil Playground.

A zenei programok mellett látható lesz az egyik legkiválóbb cseh rendezőnő, Vera Chytilová Prága - Európa nyugtalan szíve című dokumentumfilmje. A hajón kiállítják a Prága köztereit előszeretettel felforgató képzőművész, David Černý Baby című híres installációját. A fesztivál alatt és az azt követő héten az A38 Hajó éttermében Irena Kosiková, Havel elnöki szakácsnőjének és az egyik legnevesebb prágai étterem vezetőjének ételeit lehet megkóstolni. November 21-én beszélgetést rendeznek a cseh fővárosról, melynek résztvevői közt üdvözölhetjük magát Havelt, David Černýt és Vera Chytilovát, Irena Kosikovát, Konrád György írót, illetve az egykori prágai magyar nagykövetet, a Magyar Intézet jelenlegi vezetőjét, Varga Györgyöt. A beszélgetés szüneteiben Jiří Vsetečka fényképész prágai fotográfiáiból látható vetítés.